Muhammed İhsan Oğuz Vakfı (Oğuz Yayınları) tarafından bastırılan bu Kur᾽ân-ı Kerîm meşhur hattat Hâfız Osman’ın hattına sadık kalınarak, Sayfa Tutar, Med ve Kasır’lı olarak hazırlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanlığı tarafından incelenip mühürlenmiş olan bu Kur᾽ân-ı Kerîm iki renkli olup gayet kolay okunabilir biçimdedir. Bir sayfada iki adet Kare Kod (QR Kod) mevcut olup üstteki kod akıllı cihaz tarafından okutulduğunda sayfanın Arapçası, alttaki kod okutulduğunda ise sayfanın Türkçe meali dinlenebilmektedir. Hayır dileklerimizle takdim ederiz.
Muhammed İhsan Oğuz Beyefendi bu eserin orijinal nüshasını kendi el yazılarıyla Eski Türkçe’yi kullanarak Arap harfleriyle yazmışlardır. Araştırmacıların istifadesi için sağ sayfalarda, müellif hattının özgün nüshasının görüntüleri verilmiş; eserin eski harflerden Latin harflerine çevrilmiş olan ve telaffuzu aynen muhafaza edilen metni ise günümüz imlâ kurallarına uygun olarak karşı sayfalarda yer almıştır.
Muhammed İhsan Oğuz Beyefendi (1887-1991), Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçiş sürecini yaşamış önemli ilim, fikir ve gönül insanları arasında yer almaktadır. Fıkıh ilmine olan ilgisi ve bu vadideki çalışmaları nispeten tasavvuf ve kelamla ilgili çalışmalarının gölgesinde kalmıştır. Bu kitapta Muhammed İhsan Oğuz Beyefendi’nin fıkıh ilmi ile alakalı çalışmaları ve bazı fıkhî meselelerdeki kanaatleri ele alınmıştır. Bu eser konuyla ilgili boşluğun doldurulması için bir başlangıç niteliği taşımaktadır.
Muhammed İhsan Oğuz Beyefendi’nin bu eserinde Ramazan Ayı’nın faziletine dair bazı âyet ve hadisler, Ramazan Ayı ile Kur᾽ân-ı Kerîm’in münasebet ve hususiyeti, Kadir Gecesi’nin büyüklüğü ve fazileti, Kadir Sûresi’nin kısa açıklaması ve ayet ayet tefsiri, Kadir Gecesi’nin hangi gece olduğu, Kadir Gecesi’nin işaret ve alametleri, Kadir Gecesi’nde yapılacak dualar gibi mevzular ele alınmıştır.
Muhammed İhsan Oğuz Beyefendi’nin bu eseri fıkıh usulü ilminin en mühim konularından birisi olan içtihadı ve içtihata müteallik taklid meselelerini ele almaktadır. Hicrî 1339, Milâdî 1921 yılında yazılan bu eser meşhur Mısır Müftüsü Muhammed Abduh’un talebesi meşhur âlim Reşîd Rızâ el-Hüseynî’nin Mısır’da çıkardığı ve daha sonra kitap hâline getirdiği el-Menâr isimli ilmî dergide yer alan “Muhâverâtü’l-Muslih ve’l-Mukallid” adlı yazılarından Muslih’e ait önemli kısımları yeni bir tertip ve tasnifle okuyucularına sunmaktadır.