Ara

OSMANLI’DAN CUMHURİYET’E GEÇİŞ DÖNEMİNDE FIKHÎ AÇIDAN MUHAMMED İHSAN OĞUZ

Muhammed İhsan Oğuz Beyefendi (1887-1991), Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçiş sürecini yaşamış önemli ilim, fikir ve gönül insanları arasında yer almaktadır. Fıkıh ilmine olan ilgisi ve bu vadideki çalışmaları nispeten tasavvuf ve kelamla ilgili çalışmalarının gölgesinde kalmıştır. Bu kitapta Muhammed İhsan Oğuz Beyefendi’nin fıkıh ilmi ile alakalı çalışmaları ve bazı fıkhî meselelerdeki kanaatleri ele alınmıştır. Bu eser konuyla ilgili boşluğun doldurulması için bir başlangıç niteliği taşımaktadır.
Stok Kodu: K0024
₺250,00
i h

Eserde dört ilim adamı tarafından kaleme alınmış beş adet yazı yer almaktadır. İlk metin Doç. Dr. Mustafa AYKAÇ tarafından hazırlanmış olup Muhammed İhsan Oğuz Beyefendi’nin entelektüel biyografisini, Prof. Dr. Abdullah KAHRAMAN tarafından hazırlanan ikinci metin Muhammed İhsan Oğuz Beyefendi’nin tasavvuf ve fıkıh kavramlarına bakışını ele almaktadır. Üçüncü metin de Prof. Dr. Kaşif Hamdi OKUR tarafından hazırlanmış olup bu metinde Muhammed İhsan Oğuz Beyefendi’nin içtihat ve taklit kavramlarına yaklaşımı incelenmiştir. Prof. Dr. Ahmet ÖZDEMİR tarafından hazırlanan dördüncü metin ise Muhammed İhsan Oğuz Beyefendi’nin siyasi yönetim şekliyle ve cumhuriyet idaresiyle ilgili görüşlerini ele almaktadır. Çalışmanın son metni ise yine Prof. Dr. Kaşif Hamdi OKUR tarafından hazırlanarak Muhammed İhsan Oğuz Beyefendi’nin bazı güncel dinî meselelerle ilgili görüşlerini konu edinmiştir.

 

Onun fıkıh ilmiyle ilgili yaklaşımlarını değerlendirirken şu sonuca varmak mümkündür: Muhammed İhsan Oğuz Beyefendi fıkhî meselelere yaklaşımında bir yandan kuvvetli delillere dayanan ve uygulanabilir çözümler arayışı içerisinde olurken öte yandan da teklif edilen çözümlerin Müslümanların dinî hayat ve hassasiyeti üzerinde yapacağı etkileri de gözden uzak tutmamıştır. Onun bu tavrı, tasavvuf ve fıkıh geleneklerini birleştiren bir âlim tavrı olarak da örnek teşkil etmektedir.

*
*
*
*
Bu ürünü alan müşteriler aynı zamanda bunlarıda satın aldı
El-BÜRHÂN ve’l-ÎKĀN FÎ BEYÂN-ı İRÂDE-i CÜZʼİYYE-i İNSÂN resmi

El-BÜRHÂN ve’l-ÎKĀN FÎ BEYÂN-ı İRÂDE-i CÜZʼİYYE-i İNSÂN

Muhammed İhsan Oğuz Beyefendi bu eserin orijinal nüshasını kendi el yazılarıyla Eski Türkçe’yi kullanarak Arap harfleriyle yazmışlardır. Araştırmacıların istifadesi için sağ sayfalarda, müellif hattının özgün nüshasının görüntüleri verilmiş; eserin eski harflerden Latin harflerine çevrilmiş olan ve telaffuzu aynen muhafaza edilen metni ise günümüz imlâ kurallarına uygun olarak karşı sayfalarda yer almıştır.
₺300,00
OSMANLIDAN CUMHURİYETE MUHAMMED İHSAN OĞUZ resmi

OSMANLIDAN CUMHURİYETE MUHAMMED İHSAN OĞUZ

OSMANLI'DAN CUMHURYET'E GEÇİŞ DÖNEMİNDE İTİKADİ AÇIDANMUHAMMED İHSAN OĞUZ 1887-1991 ylları arasında yasayan bir din âlimi ve mütefekkir olan Muhammed İhsan Oğuz'un eserlerini ilmî bakış açısıyla tetkik etmek, Osmanlı'nın son, Cumhuriyet'in ilk dönemlerindeki ilmi ve kültürel atmosferi tanıma imkânı vermektedir. Onun baz itikâdi görüşleri üzerinden hazırlanan bu çalışma öncelikle onun kelâm konulara hâkim bir âlim ve mütefekkir olduğunu; daha sonra ise Osmanlı'nın muteber kaynakları üzerinden Osmanlı kelâm geleneğini Cumhuriyet'e aktaran ilmî bir kişilik olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada cevabını bulacağınız sorular kısaca şunlardır: • Muhammed İhsan Oğuz kimdir? • Muhammed İhsan Oğuz'un itikâdî anlayışında hâkim mezhebî düşünce nedir? • Muhammed İhsan Oğuz'da kelâm-tasavvuf ilişkisi nasıl kurulmuştur? • Kazâ ve kader konusu Muhammed İhsan Oğuz'un düşünce dünyasında neyi ifade eder? • İslâm ve siyasî yönetim ilişkisine Muhammed İhsan Oğuz'un yaklaşımı nasıldır? • Muhammed İhsan Oğuz Selefi midir ? • Muhammed İhsan Oğuz'un Hz. Peygamber ve sünnet tasavvuru nasıldır?
₺250,00