EL-FEVZÜ’L-KEBÎRÜ’L-EBEDİYY
Fî Beyân-ı Usûl-i Akāid ve Ahkâm ve Mesâil-i Dîn-i Celîl-i Muhammediyy
Muhammed İhsan Oğuz Beyefendi bu eserin orijinal nüshasını kendi el yazılarıyla eski Türkçeyi kullanarak Arap harfleriyle yazmışlardır. Araştırmacıların istifade edebilmeleri için görüntüleri bu kitapta sunulmuştur. Arap harflerinden Latin harflerine çevrilmiş, orijinal telaffuzu aynen muhafaza edilerek yazılmış şekli de karşı sayfasına basılmıştır.
Bu kitapta: Genel olarak dinin ne olduğunu, İslâm Dini’nin yüce niteliğini, İslâm Dîni’ne ve Müslümanlara atılan iftiraları, Hristiyan ve Yahudilerin batıl inançlarını, İslâm Dîni’nin siyasî - manevî bazı arızalar sebebiyle gerçek saflığını ortaya koyamaması, İslâm itikadı, amel ve ahlâkı hakkındaki hükümleri, her mükellef için iman edilmesi, inanılması farz olan hükümleri, dînî hükümlerin kaynakları olan Allah’ın kitabı, Allah Resûlü’nün sünneti, Kâmil ümmetin icmâı ve Müctehidlerin kıyâsı gibi mevzuları, hadislerin çeşitlerini, itikadî mezheplerden olan Ehl-i Sünnet - Ehl-i Bid̒at hakkında açıklamaları, kâmil bir insan olabilmek için neler yapılmasının icap ettiğini, Allah’ın rızasının nasıl elde edileceğini, imanın tarif ve keyfiyetini, Allah’a iman, Allah’ın sıfatları, Allah’ın meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe, kaza ve kadere iman gibi mühim hususları vb. pek çok mühim meseleyi Muhammed İhsan Oğuz Beyefendi tatmin edici bir tarzda, Kur᾽an ve Sünnet’ten deliller ve sıhhatli bilgilerle bizlere sunmaktadır. Bu eser Miftâhu’s-Saâde’nin bir özeti olup, dinin tanımı ve mahiyyeti, İlm-i Tevhîdi açıklamaktadır. İtikâda, amele, ahlâka ve ihlâsa ilişkin hükümlerle ef’âl-i mükellefîni içermekte; İslâm’ın altı iman esası ile bunlara ilişkin meselelere cevaplar içermektedir.5
Bu kutsî eser Müslümanlara, İslâmî hakikatleri en doğru tarzda gösteren, iman şuuru ve gönül huzuru veren, her Müslüman’ın okuduğunda kendisini daha bilgili ve daha mutmain addedeceği çok kıymetli bir eserdir.
5 Mustafa Aykaç, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Bir Âlim Portresi: Muhammed İhsan Oğuz’un Hayatı, Eserleri ve Literatüre Etkisi, Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Cilt: 4, Sayı 1’den alınmıştır.