İKİ GAVS-i ENÂM
ŞEYH ALİYYÜ’s-SEBTÎ SEYYİD AHMED el-KÜRDÎ
Bu eser ilk defa müellifi Muhammed İhsan Oğuz Beyefendi tarafından İstanbul Necm-i İstiklâl Matbaası’nda Eski harflerle taş baskı olarak 1932 senesinde bastırılmıştır. Araştırmacıların istifadesi için görüntüleri ve Eski harflerden Latin harflerine çevrilmiş ve telaffuzu aynen muhafaza edilen metni karşılıklı sayfalarda birlikte basılmıştır.
1341/1923 yılında yazılan bu eserde Muhammed İhsan Oğuz’un mürşidi Seyyid Ahmed el-Kürdî Çapakçûrî (1340/1921) ile onun mürşidi Aliyyü’s-Sebtî el-Paluvî’nin (1287/1870) biyografileri vardır. Mukaddimede, bu kitapta yer alan bilgilerin başlıca kaynağının Seyyid Ahmed el-Kürdî ile otuz yıllık beraberliği bulunan Harput Ulu Câmii İmamı Mehmed Tevfik Efendi olduğu belirtilmektedir. Mukaddimeden sonra Aliyyü’s-Sebtî’nin biyografisine geçilerek onun Hâlid-i Bağdâdî ile tanışması, hizmeti, halîfelik ve mürşitlik görevi, halifeleri, kerâmetleri ve ahirete göçmesi anlatılmaktadır. Ardından Seyyid Ahmed el-Kürdî’nin dünyaya geldiği, Peygamber Efendimiz’e ulaşan soy zinciri ve tarikat silsilesi, halîfelik ve irşâd ile görevlendirilmesi, nefsiyle cihadı ve ibadeti, bazı mübarek halleriyle kerâmetleri ve ahirete göçmesi hakkında bilgiler verilmektedir.9
Bu eser Seyyid Ahmed el-Kürdî ve Şeyh Aliyyü’s-Sebtî gibi iki büyük Allah Dostunu daha yakından tanıyabilmemiz ve hallerine vâkıf olarak feyizlenebilmemiz için kaleme alınmış çok kıymetli bir kitaptır.
9 Mustafa Aykaç, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Bir Âlim Portresi: Muhammed İhsan Oğuz’un Hayatı, Eserleri ve Literatüre Etkisi, Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Cilt: 4, Sayı 1’den alınmıştır.