DÎN-i MÜBÎN-i İSLÂM
Muhammed İhsan Oğuz Beyefendi bu eserin orijinal nüshasını kendi el yazılarıyla Eski Türkçe’yi kullanarak Arap harfleriyle yazmışlardır. Araştırmacıların istifadesi için sağ sayfalarda, müellif hattının özgün nüshasının görüntüleri verilmiş; eserin eski harflerden Latin harflerine çevrilmiş olan ve telaffuzu aynen muhafaza edilen metni ise günümüz imla kurallarına uygun olarak karşı sayfalarda yer almıştır.
1970 yılında yazılan bu eser yedi fasıldan müteşekkildir. Birinci fasılda Allah’a îmân ile O’nun varlığı ve nasıl bilineceği; ikinci fasılda Allah’ın muttasıf olduğu kemâl sıfatları; üçüncü fasılda Allah’ın varlığına ve birliğine dair Kur’an âyetleri; dördüncü fasılda İslâm’ın inanca, amele, ahlâka ilişkin hüküm ve esasları; beşinci fasılda Hz. Muhammed’ın (sav) peygamberliği, nitelik ve özellikleri hakkında bilgi ve açıklamalar; altıncı fasılda Allah’ın şanının yüceliğini ve Hz. Peygamber’in değerini anlatan üç önemli na’t; yedinci fasılda da eserin iyi anlaşılabilmesi için konulan lügatçe yer almaktadır.10
Muhammed İhsan Oğuz Beyefendi, bu önemli eserinde İslâm Dîni’nin esasına taalluk eden birçok mühim meseleyi özlü, delilli ve en doğru bir şekilde yazmış ve Müslümanların hizmetine sunmuştur.
10 Mustafa Aykaç, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Bir Âlim Portresi: Muhammed İhsan Oğuz’un Hayatı, Eserleri ve Literatüre Etkisi, Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Cilt: 4, Sayı 1’den alınmıştır.