ÂRİFLER SİLSİLESİ SİLSİLETÜ’L-ÂRİFÎN TEZKİRETÜ’S-SIDDÎKÎN DÖRDÜNCÜ CİLT
Bu cilt tamamı otuz üç büyük zâttan müteşekkil Nakşibendiye Silsilesi’nin yirmi beşincisi olan Muhammed Ma̒sum el-Fârûkî es-Sehrendî Hazretleri ile başlamaktadır.
Muhammed Ma̒sum el-Fârûkî es-Sehrendî Hazretlerinden sonra bu ciltte sırasıyla: Muhammed Seyfüddin el-Fârûkî, Seyyid Nûr Muhammed Bedevânî, Habîbullah Mirza Mazhar Cân-ı Cânân ed-Dehlevî, Abdullah ed-Dehlevî, Hâlidü’l-Bağdâdî, Aliyyü’s-Sebtî el-Paluvî, es-Seyyid Ahmed el-Kürdî el-Hüseynî ve en son Muhammed İhsan bin Muhammed Atâullah el-Kastamonî yer almaktadır. Muhammed İhsan Oğuz Beyefendi isimleri geçen bu yüce zâtların biyografilerini, menkıbelerini, mübarek sözlerini, kendilerinden zuhur eden fevkalade halleri anlatmışlardır. Bilhassa kendileri hakkında çok mühim ve faydalı bilgiler bu ciltte mevcuttur. Muhammmed İhsan Oğuz Beyefendi’nin fiilî ve amelî tasavvuf hayatı, tasavvufa nasıl dâhil oldukları, intisab ettikleri kimseler, aldıkları icâzetnâmeler, tasavvuf hakkındaki görüş ve incelemeleri, yeni bir ibadet, has kulluk, Allah’a yakınlık ve Allah’ı bilme yolu olan Ahseniyye hakkındaki usul ve esaslar, âdâb ve kurallar hakkında çok geniş ve teferruatlı ilimler kendileri tarafından en güzel şekilde izah edilmiştir.
Bu cildi okuyanlar, yukarıda zikredilen büyük zâtların biyografi, menkıbe ve olağanüstü hallerini görüp büyük hayranlıkla istifadelerde bulunurlar ayrıca müellifin tasavvufî hayatı hakkında çok geniş, sağlam ve mühim bilgileri tafsilatlı olarak elde edebilirler.