ÂRİFLER SİLSİLESİ 1. CİLT
Bu kitabı Muhammed İhsan Oğuz Beyefendi Silsiletü’l-Ârifîn - Tezkiretü’s-Sıddîkîn ismiyle telif etmiş olup eser, mevzuları itibariyle okuyucuları için büyük ve müessir bir hidayet rehberi, hayırlı bir irşat vesilesidir.
1971 yılında yazılan bu eser dört mebhasdan meydana gelmiştir. Birinci mebhasda Allah’ın varlığı, birliği ve sıfatları; ikinci mebhasda İslâm’ın genel hükümleri; üçüncü mebhasda Hz. Muhammed’in peygamberliği ve seçkin özellikleri; dördüncü mebhasda Hz. Ebû Bekir’den Muhammed İhsan Oğuz’a kadar olan otuz iki Sıddîkıyye ve Nakşibendiyye büyüğünün biyografileri, menkıbeleri, hal ve kemâlleri anlatılmaktadır. Eserin sonunda da müellifin kendi hayat hikâyesi ve tasavvufî durumu yer almaktadır. Eserin orijinali 1738 defter sahifesi olup, önce beş cilt, daha sonra kalınca iki cilt hâline getirilmiştir.2
Bu muazzam kitap Allah Teâlâ’nın aşk ve muhabbeti, yakınlık ve bilinmesi nûrlarının; azim ve irade kuvvetlerinin kalblerde yeşermesine en kuvvetli vesile teşkil ederek manevî hizmetlerde bulunur; talep edenlerin, sadıkların, aşıkların, âriflerin gönüllerinde yaşar ve hükmeyler.
2 Mustafa Aykaç, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Bir Âlim Portresi: Muhammed İhsan Oğuz’un Hayatı, Eserleri ve Literatüre Etkisi, Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Cilt: 4, Sayı 1’den alınmıştır.